Објављен текст : 08.12.2017

Иновативни пројекти српских предузећа  - укупно 25  подржани су са 2,45 милиона евра у виду бесповратних средстава у оквиру програма подршке технолошким иновацијама.

 

У оквиру Програма раног развоја, који је намењен предузећима у раној фази развоја, бесповратна средства су одобрена за 20 иновативних пројеката у укупном износу 1,45 милиона евра, док су у оквиру Програма суфинансирања иновација средства у износу од 1 милион евра одобрена за 5 пројеката.

 

Појединачно, српска предузећа су на свечаности коју је организовао Фонд за иновациону делатност у Скупштини града Београда, за своје иновативне пројекте добили до 80.000 евра бесповратних средстава у оквиру Програма раног развоја, односно до 300.000 евра у оквиру Програма суфинасирања иновација.

 

Ова два програма, које је Фонд успешно спроводио у периоду 2011-2016. захваљујући средствима из ИПА фондова Европске уније, представљају дугорочно одржив механизам финансирања иновативног предузетништва.

 

Програми су намењени развоју иновативних технологија, производа и услуга са тржишном применом и великим потенцијалом за комерцијализацију. У овогодишњем циклусу програми се финансирају у износу од 2,7 милиона евра из буџета Републике Србије - Министарства просвете, науке и технолошког развоја кроз Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања, којим координира Републички секретаријат за јавне политике. 

 

Намера Владе је да подржи развој иновационог предузетништва, кроз јачање везе између науке и привреде, и примену различитих финансијских инструмената којима се подстиче оснивање нових и јачање постојећих иновационих компанија, тако да ће следеће године биће опредељен много већи буџет за иновације- најављено је на свечаности.

Детаљније: Саопштење Фонда за иновациону делатност