Објављен текст : 11.03.2016

 

Без структурних реформи не може да се изгради трајно одржива привреда Србије – главна је порука 23. Копаоник бизнис форума, који је трајао од 8. до 10. марта 2016. године. У овој и наредној години, кључне мере економске агенде Владе Републике Србије, морају бити усмерене на повећање ефикасности државне управе - рационализацију броја запослених, смањење удела трошкова државне управе у БДП-у, завршетак реструктуирања великих јавних предузећа, као и подршку домаћим инвеститорима – закључено је на догађају, који је окупио више од 980 учесника и 137 панелиста из земље и региона.

Један од бројних панела на Форуму, под називом „Перспектива локалног развоја и услова пословања“ водила је, као модератор Јасна Атанасијевић - директорка Републичког секретаријата за јавне политике и представник Савеза еконoмиста Србије.

На панелу је истакнута заједничка тежња Владе и одговорних појединаца и лидера на локалном нивоу, да је неопходна рационализација, али спроведена праведно, како би функције локалне самоуправе биле оптимализоване. Поред рационализације, учесници панела су навели да је неопходно спровести и процесе децентрализације, како би економски ефекти на локалном нивоу били бољи. Најбољи правац у ком треба да иде децентрализација, јесте, да град у којем је седиште управног округа буде окосница тог округа и предводник развоја суседних мањих општина- закључио је Иван Бошњак, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Мисија Форума и Савеза економиста јесте да се креира платформа за аргументовану расправу и понуди допринос за општи консензус за реформе – закључено је на скупу. Томе су ове године свој допринос на теме тродневног Форума - Економске последице нове реалности, Реформа државе и јавних предузећа, и Наредни кораци у наставку реформи - дали бројни представници Владе и локалне самоуправе, економски стручњаци, академски представници, гости из иностранства, амбасадори, као и представници страних и и домаћих инвеститора.