Објављен текст : 13.12.2017

 У знаку  „Стратешког развоја локалне самоуправе" – одржана је 45. скупштина Сталне конференције градова и општина (СКГО).

 

Једна од главних порука  највећег скупа локалне самоуправе у Србији,  је да локалне власти имају кључну улогу у процесу европских интеграција, реформи и односа са грађанима,  и да СКГО на најквалитетнији начин повезује владу и јединице локалне самоуправе.

 

Међу највишим представницима државних органа, владиних и невладиних организација и институција, међународних организација, дипломатског кора и донаторских институција  скупштини је присуствовала  и Јасна Атанасијевић, в.д директора Републичког секретаријата за јавне политике. Она је представила и законски оквир планског система Републике Србије, који се после усвајања на Влади, сада налази у скупштинској процедури.

На панелу „Локлана самоуправа у Србии -2020“, нагласила је да ће Републички секретаријат за јавне политике (РСЈП)  у наредном периоду помоћи локалним самоуправама у  области развоја. „ Локалне самоуправе су директно одговорне за бројне развојне циљеве у облати економског раста, запошљавања, образовања, здравства... и у могућности су да имају повратну информацију од грађана. Међутим, ниједна од ових политика се не дефинише у потпуности на локалу. Сматрам да ту постоји велики неискориштен простор за бољу координацију, а СКГО ту има важну улогу", истакла је Атанасијевић.