Објављен текст : 02.02.2016

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) представила је осмо издање Сиве књиге, која садржи  100  препорука  за  уклањање администаривних препрека за пословање у Србији 2015/2016.

 

Тим поводом организована је  конференција под називом „Реформе у Србији и нова економска агенда“, коју је  отворио  председник Владе  Републике Србије Александар Вучић. Премијер је похвалио значај другачијег приступа у решавању проблема у Србији, јер мало ко уме ствари да мери конкретно, коректно и прецизно. Kључни проблеми привреде, које ће Влада решавати у наредном периоду је недовољан предузетнички дух, предузећа која уживају заштиту државе и сива економија. Тај процес је већ почео и ситуација ће бити све боља уз фискалну консолидацију, обрачун с непотребним парафискалним наметима и ограничавањем пре свега локалних самоуправа. Влада ће  бити задовољна тек кад се Србија са садашњег 59. помери на 45. место на "Дуинг бизнис листи" Светске банке – истакао је премијер.

              

О резултатима реформи и регулаторним приоритетима говорили су Зорана Михајловић –потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Кори Удовички- потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе, Никола Селаковић -министар правде, Жељко Сертић- министар привреде и Александар Вулин - министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

Ове године, на деветој Конференцији,  уручена су признања представницима  државне управе и локалне самоуправе, односно изузетним појединцима за допринос економским реформама и примену закона у 2015. години. Међу седам добитника је  Бојана Тошић –в.д. заменика директора  Републичког секрeтаријата за јавне политике, награђена признањем, како је наведено у образложењу, за лична залагања и резултате остварене у домену израде Националног програма за сузбијање сиве економије, јачања позиције Србије у Извештају о лакоћи пословања Светске банке и унапређења Закона о инспекцијском надзору.