Објављен текст : 02.06.2017

Фонд за иновациону делатност је на свечаном скупу у Научно-технолошком парку објавио наставак два програма подршке домаћим иновативним компанијама – Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација.

Програми су намењени развоју иновативних технологија, производа и услуга са тржишном применом и великим потенцијалом за комерцијализацију. Средства су обезбеђена из буџета Републике Србије са раздела Министарства просвете науке и  технолошког развоја, кроз Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања , који Србија спроводи у сарадњи са Светском банком. За 2017. годину издвојено је укупно 2,7 милиона еура.

У оквиру Програма раног развоја обезбеђена су бесповратна средства до 80 000 еура по пројекту,  са намером да  се подржи опстанак компанија током критичне фазе истраживања и развоја, и омогући српским привредницима да развију ефективне пословне капацитете помоћу којих ће своје иновације пласирати на тржиште.

У оквиру Програма суфинансирања иновација  додељују се бесповратна средства у износу до 300 000 еура по пројекту, компанијама којима су потребна знатна финансијска средства за реализацију развојног циклуса технолошких иновација и покривање високих трошкова за пренос истраживања у комерцијално одржив производ.

Компаније могу пријавити пројекат из било које области науке и технологије и из било ког индустријског сектора. Рок за подношење пријава траје од 1.јуна до 1.септембра 2017.године.

Скуп је отворио Младен Шарчевић, министар просвете науке и технолошког развоја, а пристунима се поред представника Светске банке, Научно-технолошког парка и Фонда за иновациону делатност, обратила и др Јасна Атанасијевић, в.д. директорке Републичког секретаријата за јавне политике. Она је истакла да пројекат “Унапређење конкурентности и запошљавања” подржава иновационо предузетништво тиме што подржава активности Фонда за иновациону делатност, али и тиме што пружа подршку стварању бољег и квалитетнијег иновационог екосистема. Улога Републичког секретаријата за јавне политике на овом пројекту је да координара све актере у циљу јачања конкурентности. С тим у вези, Републички секретаријат за јавне политике врши координацију свих учесника у пројекту, попут Министарства привреде, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Националне службе за запошљавање, Развојне агенције Србије и Иновационог фонда. У циљу јачања конкурентности српске привреде  значајну улогу имају иновације које треба да се пласирају на тржишту, односно повезивање науке и привреде.