Објављен текст : 21.02.2018

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и потпредседница Међународне финансијске корпорације (IFC) Џорџина Бејкер потписале су Споразум о сарадњи између Владе Републике Србије и Међународне финансијске корпорације, у вези са подршком у реализацији Пројекта унапређења пословног окружења у Републици Србији.

Потписивању Споразума присуствовали су регионални директор IFC за Западни Балкан Томас Лубек и амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф.

Пројекат унапређења пословног окружења,  подржан је од стране Уједињеног Краљевста Велике Британије и трајаће  до 1. јануара 2021. године.

Циљ овог споразума је смањење администрације са којим се суочавају привредници  кроз анализу 1.750 административних поступака који се односе на пословање и давање препорука за њихово поједностављење, оптимизацију или укидање. Један од циљева је и омогућавање спровођења 100 поступака електронским путем.

Очекује се да ће пројекат остварити уштеду од најмање осам милиона долара за привреду и унапредити конкуренцију уклањањем минимум две анти-конкурентске праксе у одабраним областима.

Председница Владе истакла је да је електронска управа кључ за решавање три највећа проблема са којима се суочава државна управа – а то су проблеми ефикасности, транспарентности и корупције. Она је нагласила да ће се дигитализацијом, такође, доћи  до значајног смањења административног оптерећења, чиме ће се унапредити развој приватног сектора и предузетништва.

Представници IFC похвалили су напоре Влада Србије да креира боље пословно окружење које ће омогућити повећање инвестиција, директних страних улагања,  јачање конкурентности, повећање запослености и животног стандарда грађана.

У име Владе Србије, спровођење Пројекта унапређења пословног окружења у Републици Србији координираће Републички секретаријат за јавне политике.